Home > Brez kategorije > Porezava za tisk

Porezava za tisk

december 7th, 2009 admin
A size chart illustrating the ISO A series des...

Image via Wikipedia

Pozdravljeni.

Se nisem oglasil kar nekaj časa, bom pa sedaj malo več skup sklanfal.

V iskalnih statistikah na internetu se pojavlja velikokrat “porezava za tisk”. Kaj si ljudje predstavlejajo pod tem vprašanjem? Ne vem, morda da bi jim porezali kakšno stvar, ki jo že imajo narejeno ali pa si sami doma stiskajo na printerju kakšne stvari, pa da potem pri nas te printane tiskovine- printe razrežemo na željeno dimenzijo.

Porezava  pa v tiskarskem žargonu pomeni: dodatke za porezavo, to je tisti dodatek, ki gleda pri prelomu strani čez dejansko mero vsake strani.

V praksi je to takole:

Velikost strani določimo npr. 210×148 mm (A5 format), če imamo sliko ali kakšno barvno površino, ki mora biti tiskana do vseh 4 stranic tega našega pravokotnika, je potrebno dodati na vsako stran še 3 mm za porezavo, da potem v knjigoveznici lahko porežejo tiskovino na željeno dimenzijo.

Ravno tako je pri plakatih. Vsi poznamo oz. poznajo velikosti plakatov npr. B3 (35x 50 cm) B2 (70 x 50 cm) ali B1 (100x 70 cm). Je pa kar nekaj takih, ki ne vedo, da je potrebno imeti nekaj manjšo končno velikost plakata, ker je potrebno upoštevati dodatek za porezavo, ki sem jo omenil v zgornjem odstavku. Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi potreben dodatek za prijemače na tiskarskem stroju. Torej, če stranka naroči plakat B2 (70 x 50), je končna mera, ko je plakat porezan, 48 x 68 cm. V primeru, ko stranka zahteva dejansko velikost B2 (70×50 cm) pa je potrebno plakate tiskati na večjem formatu, kar pa zahteva dodatno povečanje stroškov zaradi neprimerno slabšega izkoristka papirja (potreben je razrez iz drugega formata papirja- povečan odpad papirja za cca 30%).

Tako. To je bilo nekaj tehničnih odgovorov na iskalne statistike porezava za tisk.

Pozdrav Bogo

Reblog this post [with Zemanta]
Tags:
Comments are closed.